Skördefest på Solens och vindarnas ö 2012

Förra årets skördefest med ”Landsstigningen i Stora Rör” blev en succé och då kan man bli lite rädd för att försöka sig på något nytt. Men strax innan sommarens slut träffades åter vår lilla planeringsgrupp för att smida nya planer.

Årets tema skulle bli ”Sjöröveri och pirater”. Tyvärr fick vi inte allt att klaffa så det blev lite nedbantat men ändå en trevlig Skördefest.

Redan på torsdagskvällen kom de första husbilarna och nyfikna besökare till hamnen. Stora Rörs Hamnkafé och Mormors Stenugnsbageri och Lantcafé hade öppet. Under fredagen kom fler besökare och nu hade Ester och Rakel öppet i Hamnmagasiet och i Företagshuset visade Annika Petersson och Annika Weil vävalster, målningar och designade möbler/hantverk. För den törstige erbjöds det ölprovning av öl från Ängöl i Företagshusets konferensdel under fredagen och lördagen, två sittningar varje dag.

Under lördagen hade Intresseföreningen försäljning av DVD-filmen om förra årets ”Landsstigning” samt hembakade kakor och god marmelad. Vårt bokbord erbjöd ”böcker till vrakpriser – garanterat inga piratkopior”, med god förtjänst. Nytt för året var försäljning av crêpes vilket tjänstvilliga bybor flitigt gräddade under fredag och lördag.

Vid lunchtid blev det uppskattad musikunderhållning då Kalmar Dragspelsklubb drog igång, tyvärr blev de avbrutna av en kort men intensiv regnskur och många flydde upp till Företagshusets övervåning.

Där erbjöds årets föredrag ”Brännpunkt Kalmarsund – Spelet om Östersjön på 1390-talet”. Professor emeritus Nils Blomqvist från Visby gästade oss och berättade om den tid då Östersjön stod i centrum och Kalmar var navet för tidens händelser. Då myllrade sundet av båtar och intriger och nyheter spreds snabbt från hamn till hamn. Ca 60 personer lyssnade intresserat och Blomqvist avtackades med en liten träkogg.

Stora Rörs hamn är alltid ett populärt resmål, många bilar och mycket folk var i rörelse under helgen. Vädret var hyfsat, lite för mycket vind för att lilla Aluett(vikt ca 11 ton) skulle våga trotsa vågorna.

Även under söndagen kunde man äta och dricka gott i hamnen, men nu är det mesta tillbommat, det är bara ljuva dofter från stenugnsbageriet som fortfarande dröjer sig kvar…..