Vad händer med hamnen???

Posted by 27 Apr, 2017

Vid stormen den 4:e januari då det blåste 30 m/s vid norra udden och vattenståndet i Stora Rör var c:a 1,6 m över det normala, blev hamnen rejält skadad. Den 25:e april fattade Kommunstyrelsen beslut om att tilldela BEAB medel för att reparera skadorna i hamnanläggningar och badstränder i Borgholms kommun. För Stora Rörs del handlar det om en uppskattad kostnad på 400.000:-. BEAB, Jonas Anderssons Byggfirma ochBygg & Dyk har reparerat vågbrytarbryggan i maj-juni, västra rampen och färjelägesbryggan skall repareras efter midsommarhelgen.

Under arbetsdagen den 1/5 arbetade ett stort gäng glada medlemmar med att reparera Kalles brygga. Denna är nu försatt i brukbart skick igen, och planen är att försöka hålla liv i bryggan tills vi kan skaffa en ny.

SRBS Styrelse

Kommentarer inaktiverade för Vad händer med hamnen??? Categories : Okategoriserade

Välkommen till Stora Rör!

Posted by 2 Mar, 2014

Mitt på Öland, på gränsen mellan Borgholms och Mörbylånga kommuner ligger Stora Rör. Byn förenar de båda kommunerna men förenar även land och hav där den ligger vid kanten av Kalmarsund, där sundet är som smalast.

Stora Rör fick sitt namn efter det stora stenröse (rör) från bronsåldern som låg strax norr om det som idag är hamnen. Då kajen och pirarna började byggas i slutet av 1800-talet togs sten från röset och idag finns det inga spår kvar av var det låg.

Redan innan hamnen anlades var orten viktig för kommunikation med fastlandet. År 1807 beslöt överpoststyrelsen att posten skulle skeppas över till Öland via Revsudden, tidigare hade detta skett mellan Kalmar-Färjestaden.

Livet i Stora Rör präglas till stor del av de mycket aktiva föreningar som finns i byn. Du finner information om respektive förening genom att klicka på flikarna längst upp på sidan. Välkommen!

Kommentarer inaktiverade för Välkommen till Stora Rör! Categories : Okategoriserade